Παραλίες
Η Μήλος έχει πολλές παραλίες εξαιρετικής ομορφιάς. Κάθε παραλία που πρόκειται να επισκεφτεί κάποιος κατά την διάρκεια του στο νησί θα δει πως είναι εντελώς διαφορετική από την άλλη και αυτός είναι ο λόγος που την κάνει να ξεχωρίζει όχι μόνο στις Κυκλάδες αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα λόγω των ιδιαίτερων πετρωμάτων που την περικλείουν.
Πολλές είναι προσβάσιμες από την ξηρά, ενώ κάποιες άλλες είναι προσιτές μόνο από τη θάλασσα !
Οι προτάσεις μας :
Αμμουδαράκι
Αγ.Ιωάννης
Τριάδες
Σαρακίνικο
Ιαματικά Λουτρά
H Μήλος είναι δημιούργημα ηφαιστειακών ζυμώσεων, στάχτης, λάβας και σπάνιων πετρωμάτων, γεγονός που την κάνει πραγματικά ξεχωριστή, ένα τεράστιο υπαίθριο γεωλογικό μουσείο, μοναδικό στον κόσμο που αλλάζει διαρκώς χρόνο με τον χρόνο και σε προκαλεί να το εξερευνήσεις.
Διαθέτει πολλές ιαματικές πηγές, γνωστές από την αρχαιότητα για τις σπάνιες θεραπευτικές τους ιδιότητες. Χαρακτηριστικά, ο Ιπποκράτης αναφέρει στο ‘Ε βιβλίο του «Περί επιδημιών» τη θεραπεία ενός επιφανούς Αθηναίου που έπασχε από δερματοπάθεια στα Λουτρά του Λάκκου Αδάμαντα Μήλου. Επίσης, αναφορά στις ιαματικές πηγές του νησιού γίνεται και από τον γάλλο καθηγητή της Βοτανικής Pitton de Tournefort στα “περιηγητικά” του κείμενα το 1771.
Το νησί διαθέτει πληθώρα θερμών πηγών, με διαφορετική θερμοκρασία και σύσταση νερού με πιο σημαντικές τα Λουτρά Λάκκου Αδάμαντα, τα Λουτρά του Μακρινού ή Χάρου, τα λασπόλουτρα στο σπήλαιο των Αλυκών, τα ατμόλουτρα στον Αη-Γιάννη Προβατά, τα θερμά θαλάσσια λουτρά της Κάναβας και οι ατμίδες στον Κάλαμο. Θαλάσσια ζεστά λουτρά μπορεί να απολαύσει κάποιος και σε άλλες παραλιακές περιοχές του νησιού, όπως στα Τρία Πηγάδια, στη Σχοινωπή και στο Παλιοχώρι.
Μεταλλευτικό μουσείο
Το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου, αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, δημιουργήθηκε από την S&B Bιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. το 1998 με στόχο να τιμήσει και να προβάλει τη μεταλλευτική ιστορία καθώς και τη γεωλογική και φυσική κληρονομιά της Μήλου.
Στην αίθουσα του ισογείου παρουσιάζεται η κοινωνική, οικονομική και τεχνολογική διάσταση της μεταλλευτικής ιστορίας και παράδοσης της Μήλου. Η έκθεση του πρώτου ορόφου είναι αφιερωμένη στο φυσικό και γεωλογικό πλούτο του νησιού, όπου παρουσιάζονται τα ορυκτά που εξορύσσονταν στο νησί από τη νεολιθική εποχή μέχρι και τα σημερινά βιομηχανικά ορυκτά, με ιδιαίτερη έμφαση στις χρήσεις τους στην καθημερινή μας ζωή. Συμπληρωματικά, προβάλλονται ταινίες για την εξόρυξη και διαδικασία παραγωγής των ορυκτών, ενώ στην αίθουσα προβολών, οι επισκέπτες «ταξιδεύουν» σε παλαιότερες εποχές μέσα από τις αφηγήσεις των παλαιών μεταλλωρύχων.
Το Μουσείο πραγματοποιεί οργανωμένους γεωλογικούς περιπάτους, ενώ στους χώρους του φιλοξενούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και διοργανώνονται παιδαγωγικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε συνεργασία με εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς φορείς και μουσειοπαιδαγωγούς. Κατά τη διάρκεια των 12 χρόνων λειτουργίας του, το Μουσείο έχει δεχθεί περισσότερους από 135.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει εξελιχθεί σε προσφιλή προορισμό εκπαιδευτικού τουρισμού.
Ιστοσελίδα μουσείου